Mas de Melons © Iolanda Sebé
Sector Secans

Mas de Melons-Alfés


Aquest espai natural protegit, de caràcter agrícola i ramader, és una de les millors mostres d’hàbitats estèpics de Catalunya i té un poblament vegetal molt singular. S’hi poden veure nombroses espècies d’ocells estèpics, per la qual cosa és un dels paratges més apreciats pels ornitòlegs. Aquestes aus troben els seus hàbitats ideals en els guarets, erms i conreus gestionats per ramats d’oví, i en els camps d’oliveres i ametllers.

Comparteix

Espècies destacades

Ganga, sisó, cucut reial, còlit negre i tallarol trencamates

Equipaments

Punt d’informació de Mas de Melons

Observatoris de la Reserva Natural (per utilitzar-los cal sol·licitar autorització i pagar un import)

Més informació

Mapa
Llistat
Categories Sectors
Selecciona un sector
Categories Sectors

Riu Segre al seu pas per la Seu d’Urgell i Alàs

Parc Natural del Cadí-Moixeró: prat de Cadí

Roca de Canalda al Port del Comte

Vall de Boí

Pla de Beret – Montgarri

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici: mata de València

Parc Natural de l’Alt Pirineu: bosc de Virós

La Terreta i la serra de Sant Gervàs

Boumort-Collegats

Serra Llarga – secans de la Noguera

Els Plans de Sió

Secans de Belianes-Preixana

Estany d’Ivars i Vila-sana

Mas de Melons-Alfés

Secans del Segrià i Utxesa

Mosaic mediterrani de la Terra Alta

Serra de Llaberia

Parc Natural dels Ports: la Franqueta

Parc Natural dels Ports: Caro

Reserva Natural de Sebes

Serres de Cardó – el Boix

Secans del Montsià

Parc Natural del Delta de l’Ebre: La Tancada i badia dels Alfacs

Parc Natural del Delta de l’Ebre: L’Encanyissada, Migjorn i l’Alfacada

Parc Natural del Delta de l’Ebre: Bassa de les Olles i badia del Fangar

EXPERIÈNCIES

D'OBSERVACIÓ

D'OCELLS

A l’eix Ebre-Secans-Pirineus hi trobareu un gran nombre d’agències de viatge, empreses, entitats i guies professionals que coneixen a fons el territori i les espècies d’ocells que s’hi poden observar i fotografiar.

Us aconsellem que aprofiteu els serveis que us ofereixen i gaudireu així d’unes experiències d’observació d’ocells memorables.

Fundació Plegadis

Aquesta fundació, que treballa per conservar els ecosistemes i les espècies del delta de l’Ebre, ofereix diverses activitats per als observadors d’ocells. Hi destaquen el “BiciBirding”, una experiència híbrida per observar ocells sobre rodes, i el “Photo Hide”, uns aguaits de fusta amplis i integrats en l’entorn de l’illa Picampall per fotografiar aus a curta […]

ssales@fundacioplegadis.org
616 994 030

Cesc Capdevila

Enamorat de la fauna salvatge, aquest guia intèrpret del Parc Natural de l’Alt Pirineu i del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ofereix sortides guiades per observar els grans rapinyaires del massís de Boumort i també cursos d’iniciació per aprendre a identificar els ocells de muntanya.

info@cesccapdevila.com
627 706 247

Buseu Project

En un poble abandonat que ara s’ha recuperat per a l’ecoturisme, aquesta iniciativa ofereix diversos aguaits fotogràfics, cursos i tallers de fotografia i una casa de turisme rural (Casa Felip). Els aguaits estan vinculats a un canyet i permeten obtenir imatges espectaculars del trencalòs, l’àguila daurada i altres ocells carronyaires.

buseu@buseuproject.com
650 952 197

Els sentits de Vallbona – Cal Baster

Ubicats a Vallbona de les Monges, els aguaits fotogràfics habilitats per la Minerva permeten observar i fotografiar diverses espècies d’ocells a molt poca distància. Aquests aguaits es complementen amb un allotjament rural idíl·lic (Cal Baster) envoltat de tranquil·litat.

elsentitsdevallbona@gmail.com
626 969 406

Muntanya d’Alinyà

La muntanya d’Alinyà és la finca privada més gran de Catalunya. Pertany a la Fundació Catalunya La Pedrera i ofereix activitats gestionades per l’empresa Aubèrria. Hi destaquen “Menjant amb voltors”, per veure com s’alimenten aquests carronyaires, i “Guarda per un dia”, per tenir-los més a prop. També disposen d’un aguait fotogràfic.

info@alinyamuntanya.cat
608 055 666

Projecte Oenanthe

Aquest projecte, liderat per l’associació dels Espais Naturals de Ponent, pretén convertir antigues cabanes i aixoplucs de pedra seca en observatoris de fauna, sobretot ocells. Fins al moment s’han rehabilitat amb vies espia dos aguaits, un a Castellserà i l’altre a Preixana. Una manera de preservar el patrimoni cultural a partir del turisme ornitològic.

comunicacio@leaderponent.cat
973 711 313